‘Bietensap verlaagt bloeddruk’

cardio-logo-header-3‘Bietensap verlaagt bloeddruk’

      Een glas bietensap drinken, kan de bloeddruk verlagen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Barts Health NHS Trust en London Medical School.

Foto:  Thinkstock

Bij vijftien patiënten werd getest of bietensap invloed had op hun bloeddruk. Vooraf hadden ze een bovendruk van 140 tot 159 mmHg. Hiervoor gebruikten ze geen medicijnen. Ze kregen 250 ml bietensap of water en vervolgens werd hun bloeddruk gemeten.

De bloeddruk van de bietensapdrinkers bleek met 10 mmHg te dalen, waardoor sommigen weer binnen de grenzen van een gezonde bloeddruk kwamen. Het effect van de bietensap was 3 tot 6 uur na inname het grootst, maar hield 24 uur aan.

Nitraat Het bietensap bevatte ongeveer 0,2 gram nitraat, net zoveel nitraat als er in twee bietjes of een grote schaal zit. Nitraat verwijdt de bloedvaten, waardoor het bloed er makkelijker doorheen stroomt.

“Het verbaasde ons dat er maar zo?n kleine hoeveelheid nitraat nodig is om zo?n groot effect te zien. We hopen dat meer nitraatrijke groenten gebruiken een levenstijl kan zijn die je cardiovasculaire gezondheid verbetert?, zegt Amrita Ahluwalia.

Er zijn grotere onderzoeken nodig om te bepalen wat de lange termijneffecten zijn van bietjes op de bloeddruk. De resultaten van deze studie verschenen in het tijdschrift Hypertension.

Door: Gezondheidsnet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *