Wat is een bypassoperatie?

bypass01Wanneer uw kransslagaders zijn dichtgeslibd, kijkt de cardioloog altijd eerst naar manieren om het probleem op te lossen zonder te opereren. Dat kan bijvoorbeeld door een verandering van uw leefwijze, door medicijnen of door een dotter- of stentbehandeling. Als medicijnen echter niet helpen, er meer dan een vernauwing te zien heeft en u vaak pijn op de borst voelt, komt de bypassoperatie in zicht.

Bij een bypassoperatie wordt de vernauwing in de kransslagaderen omzeild door een extra brug te maken. De chirurg haalt een ader uit uw lichaam en legt die om de vernauwing heen. Zo wordt als het ware een sluiproute voor het bloed gemaakt. De vernauwing zelf blijft, maar wordt door de bypass omzeild. Er wordt een incisie gemaakt midden op de borst om het hart bloot te leggen. De hart-longmachine neemt de functie van het hart en de longen over. Een (slag)ader uit been of borst van de patiënt wordt van aorta tot onder de vernauwing aangebracht. De hart-longmachine wordt weer ontkoppeld – het bloed stroomt ongehinderd naar de hartspier.

bypass02Doordat u op een wachtlijst geplaatst wordt, kan het even duren voordat u aan de beurt bent. In de tussentijd kunt u gewoon door blijven werken als u zich fit voelt. Ongeveer een week van tevoren neemt het planningsbureau contact met u op over de dag van opname. Zij bespreken met u welke medicijnen u tot de operatie wel of niet mag nemen en beantwoorden uw vragen rondom de opname.