‘Cacao helpt brein gezond houden’

cardio-logo-header-3‘Cacao helpt brein gezond houden’

      Elke dag chocolademelk drinken, helpt mogelijk het brein van ouderen gezond te houden.

Foto:  ThinkStock

Dat blijkt uit een onderzoek van Harvard Medical School.

De onderzoekers vroegen 60 mensen van gemiddeld 73 jaar om een maand lang dagelijks twee kopjes chocolademelk te drinken.

De helft kreeg chocolademelk met een hoog gehalte flavanolen, de andere helft met een laag flavonolen-gehalte. Waarschijnlijk verbeteren flavanolen de conditie van de bloedvaten. Ze zitten in cacao, maar ook in thee, rode wijn en appels.

Doorbloeding

 

Aan het begin van het onderzoek, hadden 18 deelnemers last van een verslechterde doorbloeding in hun hersenen. De helft had diabetes. Bijna alle proefpersonen hadden een hoge bloeddruk.

Na een maand chocolademelk drinken, bleek de doorbloeding in de hersenen 8 procent beter te zijn bij de proefpersonen die van tevoren last hadden van een slechte doorbloeding. Bovendien scoorden ze beter op geheugentesten. Bij de andere deelnemers was er geen effect te zien.

Overgewicht

 

Op basis van dit onderzoek, raden de wetenschappers nog niet aan om elke dag een kopje chocolademelk te nemen. Of er veel of weinig flavonolen in de chocolademelk zaten, maakte namelijk niets uit.

Mogelijk werken de stoffen al in een kleine dosis of zorgt een andere stof uit de cacao voor het gevonden effect . Bovendien kan veel chocolademelk drinken juist bijdragen aan het ontwikkelen van overgewicht.

De resultaten van het onderzoek verschenen in Neurology.

Door: Gezondheidsnet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *