Favoriete muziek goed voor je hart

cardio-logo-header-3Favoriete muziek goed voor je hart

Bach, Metallica of Michael Jackson; luisteren naar je favoriete muziek is prettig, maar ook nog goed voor het hart. Een combinatie van muziek en fysieke activiteit vertoont zelfs de beste wetenschappelijke resultaten. Dat werd gisteren bekend gemaakt door de Servische professor Marina Deljanin Ilic tijdens het Europese Cardiologie Congres in Amsterdam RAI. Goed nieuws dus voor hardlopers met een koptelefoon.
Het onderzoek vond plaats onder patiënten met een hartaandoening. Cellen in de bloedvaten die ervoor zorgen dat giftige stoffen niet binnendringen, doen beter hun werk doen als hun eigenaren naar muziek luisteren, zag de Servische professor.
Endorfine „De gunstige effecten zijn waarschijnlijk het gevolg van endorfine-achtige stoffen. Die worden door de hersenen worden aangemaakt als we naar muziek luisteren die we als mooi ervaren. Het luisteren naar favoriete muziek kan een aanvulling zijn op de revalidatietherapie voor een bepaalde hartpatiënten.”
Rust en genieten doet goed, vat de Nederlandse cardioloog Ron Peters samen. Al heeft de AMC-specialist kanttekeningen bij het gewicht van het onderzoek – enkele tientallen mensen deden mee en er was geen controlegroep – hij vindt het positief nieuws. „Muziek luisteren kost niks en heeft geen bijwerkingen, dus ik zie geen hindernis het te adviseren. Het moet wel muziek zijn waar je je happy bij voelt. Je vraagt je dan af of begrafenismuziek een slechte uitwerking heeft.” Peters ziet uit naar een grotere studie.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *