Hartfalen versnelt penopauze

 Bij mannen met hartfalen komt de penopauze vier keer zoveel voor dan bij mannen met een gezond hart.

Foto:  Thinkstock

Dat blijkt uit onderzoek dat vrijdagavond in Lissabon werd gepresenteerd op het jaarlijkse congres over hartfalen.

Naarmate mannen ouder worden, is de kans groter dat ze een andropause, beter bekend als penopauze, krijgen. Dat is een stadium waarbij mannen minder hormonen aanmaken, waaronder testosteron. Tot nu toe werd aangenomen dat dit de reden was waarom ze erectieproblemen krijgen, zich depressief of nerveus voelen en slechter gaan slapen.

Ook hartfalen neemt met de jaren toe. Bij mensen met deze aandoening pompt het hart onvoldoende bloed rond in het lichaam. Hierdoor zijn ze eerder vermoeid, kortademig en slapen ze onrustiger.

Verband

 

Onderzoekers van de Wroclaw Medical University in Polen onderzochten of er een verband is tussen hartfalen en de penopauze.

Daarvoor vergeleken ze 232 mannen met hartfalen tussen de 40 en 80 jaar met 362 gezonde mannen. De mannen kregen een vragenlijst waarin ze moesten aangeven welke psychologische, seksuele of lichamelijke problemen ze hadden.

Kansen

 

De onderzoekers vonden dat mannen tussen de 40 en 59 jaar met hartfalen vier keer zoveel kans hadden op penopauze-klachten. Mannen tussen de 60 en 80 jaar hadden allemaal dezelfde soort ongemakken, ongeacht de gezondheid van hun hart.

De conclusie luidt dat hartfalen het verouderingsproces versnelt, waardoor de penopauze klachten eerder voorkomen. Toekomstig onderzoek moet uitwijzen of een hormoonbehandeling met testosteron de penopauze-klachten kunnen verminderen.

Door: NU.nl/Desiree Hoving

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *