Helft patienten weet niet van hoge bloeddruk.

cardio-logo-header-3‘Helft patiënten weet niet van hoge bloeddruk’

      Veel patiënten weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben en als ze het wel weten krijgen ze vaak geen adequate behandeling. Dat blijkt uit een wereldwijd onderzoek.

Foto:  Thinkstock

De bevindingen gelden niet alleen voor landen met hoge inkomens zoals Canada, maar ook voor landen met gemiddelde of lage inkomens. Het onderzoek, onder leiding van de McMaster University, is gepubliceerd in JAMA, het tijdschrift van de American Medical Association.

“Ons onderzoek laat zien dat de helft van de mensen met een hoge bloeddruk zich niet bewust is van de aandoening”, aldus onderzoeker Clara Chow van de Sydney University.

Haar collega Salim Yusuf voegt daaraan toe dat slechts een derde van de patiënten die weet dat ze een verhoogde bloeddruk hebben, met medicijnen hun bloeddruk op het juiste niveau krijgen.

Goedkoop

 

“Bloeddrukverlagers zijn over het algemeen goedkoop en goed verkrijgbaar”, legt Yusuf uit. “Vooral in landen met lage inkomens zagen we dat mensen onvoldoende behandeling kregen, maar ook in midden- en hoge inkomenslanden kwam het veelvuldig voor. Het is van groot belang dat we systematisch beter controleren op een hoge bloeddruk.”

Bij het onderzoek waren 154.000 volwassenen tussen de 35 en 70 jaar betrokken uit 17 verschillende landen. Van elke deelnemer werd de bloeddruk gemeten en het medicijngebruik genoteerd, evenals factoren als leeftijd, geslacht en opleidingsniveau.

Door: Gezondheidsnet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *