Kans op hartinfarct beter te voorspellen

cardio-logo-header-3

      De kans op een hartinfarct is veel beter te voorspellen met behulp van een nieuwe methode om CT-scans te analyseren. Dat toonden onderzoekers van het Maastricht UMC+ aan.

Foto:  Thinkstock

“Als een patiënt met pijn op de borst naar het ziekenhuis komt, blijft het voor de cardioloog moeilijk te voorspellen hoe groot de kans is op een hartinfarct”, leggen Bas Kietselaer en Leonard Hofstra, leiders van het onderzoek, uit. “Iemand die vandaag een perfecte inspanningstest heeft, kan morgen overlijden aan een hartinfarct”.

Met een CT-scan kun je van buitenaf in de kransslagaderen van het hart kijken om te zien of er aderverkalking in de kransslagaderen aanwezig is. Aderverkalking is verantwoordelijk voor meer dan acht van de tien hartinfarcten.

Met nieuwe analyse-software, ontwikkeld door Philips, is het mogelijk om veel preciezer vast te stellen hoeveel aderverkalking er in de kransslagaderen aanwezig is. Bovendien kan de software bepalen wat de samenstelling is van de aderverkalking.

​Aderverkalking

 

Deze software is in het Maastricht UMC+ onderzocht onder 1600 patiënten. Zij waren door de cardioloog doorverwezen voor een CT-scan van het hart. Uit dit onderzoek blijkt dat het in kaart brengen van de aanwezige aderverkalking in de kransslagaderen met de nieuwe analysemethode een veel betere voorspelling oplevert van de kans op het krijgen van een hartinfarct.

“Ons onderzoek betekent voor ongeveer 5 procent van de mensen met borstklachten die aderverkalking blijken te hebben op hun CT-scan, een vroegtijdige herkenning van het risico op een hartinfarct de komende jaren. Die mensen komen in aanmerking voor een intensieve preventieve behandeling met medicijnen”, aldus Kietselaer.

Het onderzoek wordt gepubliceerd in het Journal of the American College of Cardiology.

Door: Gezondheidsnet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *