‘Mensen met hoge bloeddruk houden van zout’

Mensen die een verhoogde bloeddruk hebben, houden vaker van zoutige voedingsmiddelen. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Sao Paolo.

'Mensen met hoge bloeddruk houden van zout'Foto:  Thinkstock

Voor het onderzoek werden 118 proefpersonen over vier groepen verdeeld.

In twee van deze groepen zaten dertigers met of zonder hoge bloeddruk. De andere groepen bestonden uit 70-plussers, met of zonder hoge bloeddruk.

Ze mochten allemaal drie soorten brood proeven die verschillende gehalten zout bevatten: sommige broden waren veel zouter dan de andere. Geen van de gezonde deelnemers had een voorkeur voor het zoute brood.

De oudere gezonde proefpersonen vonden het gemiddeld zoute brood het lekkerst, de jonge gezonde proefpersonen kozen voor het minst zoute brood. Bij de mensen met een verhoogde bloeddruk van beide leeftijdsgroepen was het zoutste brood favoriet.

Kruiden als alternatief

 

Twee weken later mochten de deelnemers weer broden proeven, maar deze waren nu gekruid met oregano en zout. Dat zorgde ervoor dat hun smaak verschoof: alle proefpersonen kozen voor minder zoute broden dan bij het vorige experiment.

Het onderzoeksteam concludeert dat mensen met een verhoogde bloeddruk een voorkeur hebben voor zout eten. Voedsel op smaak maken met kruiden zoals oregano zou een gezond alternatief kunnen zijn.

De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd op de jaarlijkse bijeenkomst van de American Society of Hypertension in New York.

Door: Gezondheidsnet                 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *