Minichip maakt 3d-beelden in aderen en hart

cardio-logo-header-3Amerikaanse wetenschappers hebben een zeer kleine chip ontwikkeld die 3d-beelden kan maken van de binnenkant van aderen en het menselijk hart.

De chip, die werd ontwikkeld aan het Georgia Institute of Technology, is slechts 1,4 millimeter in doorsnee.

Daarop zitten 56 elementen die een ultrasoon geluid versturen en 48 elementen die het geluid weer opvangen. Via microscopische kabels wordt informatie van de chip naar een ontvanger buiten het lichaam doorgestuurd.

De chip maakt het mogelijk om gedetailleerder binnen aderen te kijken. Dat moet nu met scans van buiten het lichaam, maar op die beelden is alleen te zien wat er op één punt binnen een ader gebeurt.

“Als je bijvoorbeeld een totaal geblokkeerde ader hebt, heb je een systeem nodig dat je vertelt wat er voor je aan de hand is”, aldus onderzoeker F. Levent Degertekin. “Je moet de voorkant, achterkant en zijwanden tegelijk zien. Dat soort informatie is nu eigenlijk niet beschikbaar.”

De onderzoekers verwachten de chip binnenkort op dieren te testen. Dan moet nog toestemming worden aangevraagd om experimenten met mensen uit te voeren.

Door: NU.nl/Jeroen Kraan

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *