Mogelijk nieuwe behandeling hartfalen ontdekt

Het uitschakelen van een speciaal molecuul in hartspiercellen kan hartfalen enigszins herstellen. Dat blijkt uit onderzoek bij proefdieren en menselijke cellen van het UMC Utrecht.

Hartfalen is een chronische aandoening waarbij het hart niet meer in staat is om bloed goed rond te pompen. De hartspier kan krachtiger samentrekken als de calcium-concentratie in spiercellen hoger is.

Onderzoekers uit Amerika, Zuid-Korea en het UMC Utrecht gingen daarom op zoek naar een manier om de calcium-pomp in hartspiercellen harder te laten werken.

Vanuit het UMC Utrecht werkten dr. Joost Sluijter en prof. dr. Pieter Doevendans van de afdeling Experimentele Cardiologie mee aan het onderzoek.

DNA-stukjes

 

Ze analyseerden daarvoor bijna negenhonderd zogenaamde microRNA’s, korte DNA-stukjes die een sturende rol hebben in cellen. Ze vonden een microRNA, genaamd miR-25, die invloed had op de calciumpomp in hartspiercellen.

Het extra toedienen hiervan verlaagde de calciumconcentratie in hartspiercellen in muizen. Het microRNA blijkt ook in hoge concentraties voor te komen in menselijke hartspiercellen van patiënten met hartfalen. Een aanwijzing dat het inderdaad bij mensen belangrijk is.

Mogelijk nieuwe behandeling

 

Het opent de weg naar een nieuwe behandeling van hartfalen. Dat testten Sluijter en collega’s in muizen met hartfalen door een hoge bloeddruk. Het toedienen van een remmer van miR-25 bleek in deze muizen het hartfalen te verbeteren. Het hart ging krachtiger pompen en de levensverwachting van de dieren nam toe.

“Het is bijzonder dat het hartfalen deels herstelde”, vertelt Sluijter. “Hiervoor bestonden al wel aanwijzingen, maar veel onderzoekers dachten ook dat hartfalen onomkeerbaar was.”   Sluijter en collega’s gaan het microRNA nu eerst testen in grote proefdieren met hartfalen. Als het daar nog steeds een gunstig effect heeft, kunnen onderzoeken in mensen beginnen. De resultaten van het onderzoek zijn verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Door: Gezondheidsnet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *