Opleiding verpleegkundige beïnvloedt sterftecijfer

Hoe meer verpleegkundigen een ziekenhuis telt en hoe hoger ze zijn opgeleid, hoe minder patiënten er overlijden.

Dat blijkt woensdag uit een groot Europees onderzoek waaraan ook het Radboudumc in Nijmegen meedeed.

Volgens de wetenschappers is het overlijdensrisico 7 procent hoger bij elke extra patiënt die een verpleegkundige moet verzorgen. Als in een ziekenhuis 10 procent meer hbo-opgeleide verpleegkundigen werken is daar het overlijdensrisico 7 procent lager, aldus het onderzoek.

Volgens hoogleraar Theo van Achterberg van het Radboudumc tellen Nederlandse ziekenhuizen gemiddeld 5 tot 8 patiënten per verpleegkundige.

Er blijkt in Nederland veel diversiteit te zijn in het aandeel verpleegkundigen met een hbo-v-diploma, de hoogste opleiding voor verpleegkunde. Het percentage hoogopgeleide verpleegkundigen in de 22 Nederlandse ziekenhuizen die in het onderzoek zijn meegenomen varieerde namelijk van 16 tot 68 procent.

Normen

Volgens Van Achterberg roept dit onderzoek de vraag op of in Nederland normen moeten komen rond de opleiding van het verpleegkundig personeel. Verder vindt hij geen goed idee om te bezuinigen op het aantal verpleegkundigen en het opleidingsniveau van de verplegers.

De wetenschappers uit negen Europese landen onderzochten de gegevens van bijna een half miljoen patiënten van 50 jaar en ouder in driehonderd ziekenhuizen. Alle patiënten ondergingen tussen 2007 en 2010 een ingreep.

Het onderzoek werd woensdag gepubliceerd in het gerenommeerde medische tijdschrift The Lancet.

Door: ANP

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *