Steeds meer mensen overleven hartinfarct

cardio-logo-header-3Steeds meer mensen overleven hartinfarct

      Een hartinfarct wordt steeds minder Nederlanders fataal. Elk jaar overleven duizenden mensen een acuut infarct, terwijl ze er vroeger hoogstwaarschijnlijk aan zouden zijn overleden.

Foto:  Thinkstock

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Oorzaak is de verbeterde behandeling, zegt de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie.

Bij een acuut hartinfarct stroomt er geen bloed meer naar een deel van het hart. Oorzaak is een verstopte slagader. Het gevolg is dat het hart het bloed minder goed door het lichaam kan pompen. Soms stopt het hart zelfs helemaal.

Vorig jaar stierven 6195 mensen in Nederland aan zo’n acuut hartinfarct. Rond het jaar 2000 lag het aantal doden twee keer zo hoog. In de jaren 90 overleden elk jaar meer dan 15.000 Nederlanders door de aandoening, in de jaren 70 en 80 zelfs meer dan 20.000 mensen.

Gedotterd

 

Het aantal doden daalt doordat de behandeling beter is geworden. Steeds meer mensen worden gedotterd na een hartinfarct en de medicijnen zijn verbeterd, zegt Victor Umans. Hij is voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVVC) en arts bij het Medisch Centrum Alkmaar.

Volgens Umans is het einde van de daling nog niet in zicht. Er is ruimte voor verbetering. Zo blijkt dat ouderen, met name vrouwen, vaak nog lang wachten na een infarct voor ze naar een arts gaan. Mensen op hogere leeftijd zijn over het algemeen minder fit dan jongeren en lopen daardoor meer gevaar.

Reanimatiecursussen

 

Umans ziet ook veel heil in reanimatiecursussen voor burgers. Er loopt een project waarbij vrijwilligers een sms ontvangen als iemand in de buurt een infarct krijgt, zodat ze te hulp kunnen schieten. ”Wie op straat een infarct krijgt en neervalt, heeft een slechte prognose. We willen mensen leren om te reanimeren. Zo hebben patiënten meer kans om in leven te blijven.”

Verder kan er meer worden gedaan om te voorkomen dat mensen een tweede infarct krijgen. Zo proberen cardiologen patiënten ervan te overtuigen anders te gaan leven. Zes op de tien mensen luisteren naar de adviezen. Ze gaan meer bewegen, eten minder zout en een deel van hen stopt met roken. Maar na verloop van tijd worden ze wat losser, merkt Umans.

Begeleiding is daarom belangrijk, niet alleen medisch maar ook psychisch. Umans: ”Een infarct is erg ingrijpend. Heel veel mensen krijgen doodsangsten, zeker in de eerste weken erna. Een aanzienlijk deel komt in een depressie terecht.”

Andere landen

 

Het aantal doden door een hartinfarct daalt ook in de ons omringende landen. Dat blijkt uit de statistieken.

De meest recente cijfers uit Duitsland gaan over 2011. Toen stierven 55.286 mensen in de Bondsrepubliek aan een hartinfarct. Dat was 2 jaar eerder nog meer dan 60.000. In 2000 overleden zelfs 73.265 mensen aan een infarct. Sinds de eeuwwisseling is het aantal doden dus met een kwart gedaald.

Het trieste dieptepunt in Duitsland was het jaar 1981. Toen kostten infarcten 92.860 mensenlevens.

In Engeland overleden in 2010-2011 bijna 5000 mensen aan een hartinfarct. In 2001-2002 waren dat er nog bijna 8600. Dat komt neer op een daling van 42 procent in 10 jaar tijd.

Ook in Denemarken, Noorwegen, Zweden, Ierland, Tsjechië, Finland, Spanje, Oostenrijk en Portugal daalt het aantal mensen dat overlijdt aan een hartinfarct.

Door: ANP

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *