Verband hartproblemen en sociale klasse

cardio-logo-header-3Verband hartproblemen en sociale klasse

      Nederlanders uit een lage sociale klasse hebben een grotere kans op hart- en vaatziekten. Het verschil ontstaat al op zeer jonge leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van Gerrit van den Berg aan VU medisch centrum.

Foto:  Thinkstock

De onderzoeker ontdekte dat kinderen uit een laag sociaaleconomisch milieu meer risico lopen om op latere leeftijd hart- en vaatziekten te krijgen.

De grootste boosdoeners zijn het roken door de moeder tijdens de zwangerschap en te vroeg stoppen met borstvoeding.
Kinderen uit een laag sociaaleconomisch milieu, waarvan de moeder een lbo-opleiding of lager heeft, hebben gemiddeld een lager geboortegewicht en groeien in het eerste levensjaar sneller. Dit geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Meer risico

 

Al rond de leeftijd van 6 jaar is dit risico zichtbaar. De kinderen hebben gemiddeld een hoger lichaamsgewicht en vaker een verstoorde bloedsuikerspiegel. Ook hebben ze twee keer zo veel kans op een te hoge bloeddruk in vergelijking met kinderen uit een hoog sociaaleconomisch milieu. Mogelijk omdat ze te veel koolhydraten en te weinig vezels binnenkrijgen.

Volgens de onderzoeker kunnen deze verschillen in gezondheid tussen sociale klassen worden verkleind. Bijvoorbeeld door laag opgeleide moeders te motiveren om te stoppen met roken, te beginnen met borstvoeding en dit langer vol te houden. De kinderen moeten gestimuleerd worden meer te bewegen en gezonder te eten.

Door: Gezondheidsnet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *